Contact Twitter Facebook

Bijzondere samenwerkingen

René van der Goes

‘Mijn hart gaat sneller stromen van blije mensen’

Levensgenieter, nieuwdenker, pionier en optimist René van der Goes kan niet zonder de groene natuur. Hij kweekt allerlei gewassen en levert met veel plezier jonge planten aan de Voedseltuin.

De geboren tuinder heeft jarenlang een biologische paprikakwekerij gerund waarna hij iets anders wilde gaan doen. Van der Goes lacht volop als hij enthousiast vertelt over zijn reizen door de wereld, zijn werk destijds op een arbeidscentrum met mensen met een geestelijke beperking en zijn huidige tuin achter zijn zonnige huis in Maassluis.

‘Ik ben altijd een bouwer geweest. In 2013 was ik betrokken bij het opzetten en coördineren van de stadslandbouw in Vlaardingen. Daarna, tot de opheffing in 2016, bij de Carnissetuin in Rotterdam Zuid. Echt een geweldige tijd waar iedereen met elkaar verbonden was. Bewoners en andere belangstellenden, van 0 tot 80 jaar, hadden wat met die tuin. We teelden groenten, kookten met elkaar en aten aan lange tafels. Mijn kennis over de landbouw moest de wereld in en die kon ik daar goed kwijt. Dat heeft mij veel gebracht. En op z’n Westlands gezegd ‘er waren veel mensen wijs mee’. Het is zonde dat de Carnissetuin opgedoekt werd en de plek volgebouwd werd met steen.’

Het gaat Van der Goes om blije mensen, gezamenlijke zelfredzaamheid, het waarmaken van dromen, humor en uiteraard om de biologische teelt. Daar ligt zijn hart.

Via Max de Corte, tuincoördinator, leerde hij de Voedseltuin kennen. Hij vervolgt enthousiast. ‘ Ik ging gelijk zaaien voor de Voedseltuin hier in m’n tuin. Sla, andijvie, pepertjes, kool, erwten etc. Ik lever plantjes voor eenjarige groenten. Geweldig wat voedselbewustzijn doet, dat steeds meer mensen zien dat biologische teelt zoveel beter en gezonder is. De Voedseltuin heeft een belangrijke rol hierin. Ook dat kinderen op de Voedseltuin zien hoe het groeit en bloeit. Ik lever graag mijn bijdrage hieraan.’