Inspiratiesessie Campus M4H

M4H is dé plek in de regio voor duurzaam wonen, werken, leren en leven. Hier wordt de transitie naar de stad van morgen in de praktijk gebracht. Jonge bedrijven kunnen er doorgroeien tot grote, gevestigde ondernemingen. Jongeren maken er kennis met techniek, innovatie en groen. Nieuwe technologieën, ook sociale, worden er niet alleen uitgedacht, maar ook getest en toegepast. Ze zijn voor iedereen zichtbaar. Dat maakt M4H tot een proeftuin en etalage, bijvoorbeeld bij de sponstuin van De Urbanisten op de Voedseltuin. Het gebied ademt innovatie, in de toekomst nog meer dan nu. Wat en hoe kunnen we daarvan leren? En hoe kunnen we er aankomende professionals opleiden voor de uitdagingen van de stad van morgen? Dat zijn de vragen die centraal staat bij de inspiratiesessie ‘Campus M4H: Van gegroeide werkelijkheid naar duurzame motor voor de stad van morgen’.

M4H is volop in beweging en ontwikkeling. Een groot deel van de door de gemeente geplande 50.000 nieuwe in 10 jaar moeten in het gebied landen. Onder het motto van het Makerdistrict wordt continu innovatief ondernemerschap aangetrokken. En diverse manifestaties als IABR en Object gebruiken het gebied als podium en proeftuin voor circulariteit, nieuwe energie en placemaking. Het ruimtelijk raamwerk moet de komende decennia sturing geven aan het proces van ontwikkeling tot een gemengde nieuwe stadswijk met zichtbare maritieme en industriële wortels en toekomst.

Naast de gedroomde werkelijkheid is er ook de gegroeide werkelijkheid, mede gevormd door de dromen en ambities van alle actoren in het gebied. De meest stedelijke en dynamische concentratie van die dromen bevindt zich op en om de gegroeide groene ruimte van de Voedseltuin. Hier zie je de mix van functies, ondernemerschap, programma, educatie en actie zich al materialiseren. Keilewerf 1 en 2, Atelier van Lieshout, Group A, Soundport, Klimhal, Voedselbank, Studio Roosegaarde, De Urbanisten en andere ontwerpers en ondernemers: de nabijheid en uitnodigende openbare ruimte zorgt voor een innovatiemilieu die als voorloper en kraamkamer van de toekomstige gebiedsontwikkeling kan dienen.

Wat is nu de grotere gemene deler? De optelsom van al deze acties en actoren? En wat is de potentie en het perspectief van dit netwerk? Nu het gebied is aangewezen als Europan locatie is het interessant om samen met alle actoren scenario’s te ontwikkelen waar Europa’s meest talentvolle jonge ontwerpers mee aan de slag kunnen. Wat is het gegroeide DNA van het gebied en hoe kun je dat rijker en sterker maken? Hoe geef je concreet vorm aan de mix tussen wonen en werken? Is er een Campus in M4H denkbaar als spiegeltweeling met de RDM Campus? Erik Sterk van Voedseltuin Rotterdam denkt van wel: “Als we alle innovatieve, onderzoeks- en onderwijsprojecten van de laatste jaren in dit gebied bij elkaar zouden leggen, dat zien we al een hele mooie campus ontstaan. En als we projecten wat meer open zouden stellen voor maak-, ontwerp- en sociale professionals, dan gaat dat een hele mooie Campus worden. Een groen-blauwe leer- en werkomgeving, die bijdraagt aan skills die nodig zijn voor de woning- en arbeidsmarkt van morgen.”

In deze spin-off van Aankeilen!, de succesvolle reeks lezingen, gesprekken en workshops door ondernemers in het Merwe-Vierhavensgebied, onderzoeken we de mogelijkheden, valkuilen en perspectieven. Iedereen betrokken of geïnteresseerd in het gebied is van harte welkom in het Containerhome van Voedseltuin Rotterdam op 28 februari van 15:30 tot 17:30 uur. Met onder andere op het programma een update en tussenstand van het ruimtelijk raamwerk, een introductie van de Europan opgave door Olof van de Wal, een column van Erik Sterk (Voedseltuin Rotterdam) over zijn gedroomde campus, prikkelende perspectieven en een afsluitende borrel. Het gesprek wordt geleid door Robbert de Vrieze (Transformers) en Bert Hooijer (voormalig directeur van RDM Campus). En na afloop kun je direct door naar de voorlopig laatste aflevering van Aankeilen! bij de buren.

Graag tot ziens in M4H!

Erik Sterk, Robbert de Vrieze en Bert Hooijer