Contact Twitter Facebook YouTube
info@voedseltuin.com | Coördinator zakelijk tel: 06-50 97 44 62

Bijzondere samenwerkingen

Ria Olsthoorn

‘Samen met de Voedseltuin een zinvolle dagbesteding verzorgen’

Pluspunt is een werkervaringscentrum met twee vestigingen in Rotterdam. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt vinden hier een zinvolle dagbesteding en werken o.a. in een fietswerkplaats, timmeratelier en keuken. Pluspunt vindt klussen bij mensen in plaats van mensen bij klussen. De organisatie werkt nauw samen met de Voedseltuin. Aan het woord is Ria Olsthoorn, senior coördinator van Pluspunt.

Nadat hij, na een faillissement van zijn bedrijf en een stukgelopen huwelijk, dakloos werd, startte wijlen John Bergenhenegouwen in 2004 met een fietswerkplaats. Dit deed hij samen met een aantal collega daklozen.

De naam zegt letterlijk: zet een Punt achter je verleden en geeft je toekomst een Plus. Een jaar na de start van Pluspunt maakte Ria Olsthoorn haar entree. Zij breidde de organisatie en de werkzaamheden verder uit. De Voedseltuin werd een belangrijke samenwerkingspartner.

 

Ria Olsthoorn aan het woord: ‘Sinds een jaar of vijf krijgen wij groenten van de Voedseltuin waarmee onze bezoekers dagelijks voor elkaar koken. De coördinator van de Voedseltuin, Tineke van der Burg, zat toen al in het bestuur van Pluspunt. Met de Voedseltuin als werkplek heeft Pluspunt er een extra activiteit bij en voor de Voedseltuin biedt dit mogelijkheden om een bredere groep vrijwilligers in huis te halen. De bezoekers van Pluspunt variëren in leeftijd van 18 tot 70 jaar.’

In Rotterdam moet iedere burger met een SoZaWe uitkering een tegenprestatie leveren. De bezoekers van Pluspunt hebben hiernaast ook een hulp- of zorgvraag en hebben daarom een WMO indicatie. Pluspunt voorziet in hun werkzaamheden.

Ria Olsthoorn vervolgt: ‘ Onze bezoekers hebben een zorgvraag vanwege bijvoorbeeld sociaal isolement of verslaving. Zij worden naar ons doorverwezen door organisaties als Leger des Heils en het Centrum voor Dienstverlening. Door de intensivering van de samenwerking met de Voedseltuin kunnen de bezoekers van Pluspunt ook op de Voedseltuin  werken en vrijwilligers van de Voedseltuin bij Pluspunt. Dit biedt een breder aanbod van activiteiten een werkzaamheden.

De ambitie ligt er om, na West en Noord, ook in Rotterdam Zuid een Pluspunt te gaan ontwikkelen, mogelijk in combinatie met de Voedseltuin. Ria Olsthoorn: ‘Het is prachtig als wij met elkaar meer bezoekers een zinvolle tijdsbesteding kunnen bieden die zingeving geeft aan hun bestaan.’


René van der Goes

‘Mijn hart gaat sneller stromen van blije mensen’

Levensgenieter, nieuwdenker, pionier en optimist René van der Goes kan niet zonder de groene natuur. Hij kweekt allerlei gewassen en levert met veel plezier jonge planten aan de Voedseltuin.

De geboren tuinder heeft jarenlang een biologische paprikakwekerij gerund waarna hij iets anders wilde gaan doen. Van der Goes lacht volop als hij enthousiast vertelt over zijn reizen door de wereld, zijn werk destijds op een arbeidscentrum met mensen met een geestelijke beperking en zijn huidige tuin achter zijn zonnige huis in Maassluis.

‘Ik ben altijd een bouwer geweest. In 2013 was ik betrokken bij het opzetten en coördineren van de stadslandbouw in Vlaardingen. Daarna, tot de opheffing in 2016, bij de Carnissetuin in Rotterdam Zuid. Echt een geweldige tijd waar iedereen met elkaar verbonden was. Bewoners en andere belangstellenden, van 0 tot 80 jaar, hadden wat met die tuin. We teelden groenten, kookten met elkaar en aten aan lange tafels. Mijn kennis over de landbouw moest de wereld in en die kon ik daar goed kwijt. Dat heeft mij veel gebracht. En op z’n Westlands gezegd ‘er waren veel mensen wijs mee’. Het is zonde dat de Carnissetuin opgedoekt werd en de plek volgebouwd werd met steen.’

Het gaat Van der Goes om blije mensen, gezamenlijke zelfredzaamheid, het waarmaken van dromen, humor en uiteraard om de biologische teelt. Daar ligt zijn hart.

Via Max de Corte, tuincoördinator, leerde hij de Voedseltuin kennen. Hij vervolgt enthousiast. ‘ Ik ging gelijk zaaien voor de Voedseltuin hier in m’n tuin. Sla, andijvie, pepertjes, kool, erwten etc. Ik lever plantjes voor eenjarige groenten. Geweldig wat voedselbewustzijn doet, dat steeds meer mensen zien dat biologische teelt zoveel beter en gezonder is. De Voedseltuin heeft een belangrijke rol hierin. Ook dat kinderen op de Voedseltuin zien hoe het groeit en bloeit. Ik lever graag mijn bijdrage hieraan.’