De voedseltuin is een plek met veel gezichten. Naast alle schitterende natuur die te bewonderen is zijn het vooral mensen die groeien in de tuin. Sinds 2011 is een warm netwerk van betrokken vrijwilligers en sponsors om de voedseltuin gegroeid. Al deze mensen hebben hun eigen bijzondere verhaal en daar laten we u graag mee kennismaken.
De voedseltuin is een mooi initiatief dat mensen de kans geeft om zichzelf sterker te maken. Met de vingers en voeten in de aarde, werken in de natuur.
Van de biologische methode en permacultuur weet Theo nog te weinig af. Onvoldoende tijd om te tuinieren; maar wellicht kan ik na mijn pensioen ook meewerken in de voedseltuin.
Het is vooral het maatschappelijk vlak dat hem aanspreekt in de Voedseltuin. Theo is werkzaam voor stichting ROS; een NGO die werkt voor uitgeprocedeerde asielzoekers en migranten zonder verblijfsvergunning.
Onze doelgroep wordt door voor velen als ongewenst bestempeld. Alles lijkt er op gericht te zijn deze mensen zo snel mogelijk hier weer weg te krijgen. Maatschappelijk gezien valt onze doelgroep overal buiten.
Om bijvoorbeeld aanspraak te doen op een voedselpakket van de voedselbank is een inkomen nodig. Uitgeprocedeerde asielzoekers hebben geen uitkering en mogen niet werken en vallen hier dus buiten. Zelfs vrijwilligerswerk kan lastig zijn voor de deze doelgroep. Het is blijkbaar lastig onderscheid te maken tussen betaald werk en vrijwilligerswerk. En daarom is het soms zelfs niet eens toegestaan vrijwilligerswerk te doen.
Er zijn zoveel regeltjes om aan te moeten voldoen. Er wordt lang niet altijd begrepen waarom uitgeprocedeerden niet gewoon weer teruggaan zodra ze geen verblijfsvergunning krijgen. Maar de mensen zijn soms erg ver weggezakt en hebben hulp nodig. Ze vaak erg bang zijn voor terugkeer, en dat kan heel terecht zijn. Het is dan belangrijk om tussen alle regels ruimte te vinden om mensen te versterken en een plaats te geven in de maatschappij.
De voedseltuin doet dat op een prachtige manier. Rotterdam heeft dit soort stadsontwikkeling hard nodig. In de voedseltuin kunnen mensen die niet veel om handen hebben elkaar ontmoeten. Jullie geven ze de kans zichzelf sterker te maken. En dat is een mooi goed doel waarbij ik graag betrokken ben.
Als vriend draag je bij aan de duurzame voedselproductie voor mensen met een kleine beurs in combinatie met de ontwikkeling van een groene, gezonde oase in de stad.
Word ook vriend, er zijn verschillende mogelijkheden.
De vandaag gestorte compost werd gratis ter beschikking...
Afgelopen week kwamen de eerste plantjes de grond uit!...
Vorige week hebben 2 mannen van Staal Maatwerk de stalen...